Produkty spożywcze na zdrowe włosy Jednym z najlepszych źródeł ważnych dla włosów składników odżywczych są ryby morskie, np. łosoś. Zawierają one dużo kwasów tłuszczowych omega-3, białko,witaminy A, D oraz witaminy z grupy B. Związki te korzystnie wpływają na stan włosów oraz ukrwienie skóry głowy. Niedobór żelaza również wpływa niekorzystnie na włosy. Może być on spowodowany zbyt małą jego ilością w pożywieniu, zaburzeniami jego przyswajania. Ponadto, często spożywanie mocnej herbatę lub kawy ogranicza przyswajanie żelaza. Kofeina, szczawiany obecne w napojach blokują przyswajanie żelaza, wapnia i cynku. Brak żelaza powoduje osłabienie włosów, które stają się cienkie i łamliwe. Aby zwalczyć anemię i poprawić stan włosów, należy wzbogacić dietę o produkty bogate w żelazo, jak: żółtko jaja, czerwone mięso (wołowina, cielęcina, kaczka), a także kakao, suszone morele, brokuły, fasolka szparagowa, kasza gryczana i jaglana. Unikaj żywności przetworzonej oraz fast foodu. Powinno się spożywać produkty bogate w witaminy E, A i selen. Witamina A pomaga odbudować komórki i keratynę. Natomiast witamina E rozszerza naczynia krwionośne, które odżywiają włosy i chronią je przed uszkodzeniami. Selen z kolei chroni skórę przed starzeniem. Uzupełnianie tych witamin jest szczególnie ważne w okresie letnim. Wówczas promienie słoneczne nadmiernie wysuszają włosy, które stają się łamliwe, mniej elastyczne i rozdwajają się na końcach. Dla zdrowia skóry głowy warto chrupać marchewki. Znajduje się w nich dużo witaminy A, która wpływa nie tylko na wzrok, ale i na stan skóry. W diecie na zdrowe włosy nie może zabraknąć także ciemnozielonych warzyw. Szpinak i brokuły to doskonałe źródło witamin C i A, które są niezbędne do produkcji sebum. Sebum to oleista substancja wydzielana przez gruczoły łojowe zlokalizowane w obrębie mieszków włosowych. Warto jeść również rośliny strączkowe. Zawierają one nie tylko białko, żelazo i cynk, ale i biotynę. Niedobory biotyny objawiają się suchymi, łamliwymi włosami. Dla włosów korzystne jest także spożywanie orzechów, które mają w sobie nie tylko kwasy omega-3, ale i cynk. Niedobór cynku może prowadzić do nadmiernej utraty włosów, dlatego orzechy powinny na stałe wejść do jadłospisu. Dieta na włosy powinna zawierać również białko, zawarte w mięsie drobiowym tj. z kurczaka, indyka, rybach, nasionach roślin strączkowych, nabiale oraz jajach. Dieta na włosy dla kobiet powinna zawierać około 50 - 80 g białka. Niedobór tego składnika może doprowadzić do łamliwości włosów, a zbyt duży jego brak w organizmie mogą spowodować nadmierne wpadanie. Zmniejsz ilość spożywanego tłuszczu i soli, a do diety dla włosów wprowadź jod, który wpływa korzystnie na porost włosów. Produkty bogate w ten pierwiastek to: chude ryby morskie, brokuły, ser żółty. 2.1. Kolorowe jedzenie na włosy Zwiększ ilość spożywanych antyoksydantów, pomogą ci one radzić sobie ze zmianami hormonalnymi związanymi z procesem starzenia. Niezwykle korzystne dla zdrowego odżywiania są produkty z różnych grup dobrane według koloru: czerwone produkty takie jak truskawki, wiśnie, granaty, arbuz, pomidory i papryka, pomarańczowe produkty: morele, pomarańcze, mango, brzoskwinie, marchew, słodkie ziemniaki, żółta i pomarańczowa papryka oraz dynia, zielone produkty: szparagi, szpinak, brokuły, kapusta, zielony fasola, winogrona i kiwi, fioletowe produkty: jeżyny, borówki, winogrona, śliwki i rodzynki. Znane są różne przyczyny wypadania włosów. Czasami konieczna jest wizyta u lekarza, ale w większości przypadków urozmaicenie diety wystarczy, aby problem utraty włosów przestał istnieć. Postaw na zdrowe odżywianie, a wyeliminujesz przyczyny wypadania włosów leżące w ubogiej diecie. Zbilansowana dieta na włosy W przypadku diety na zdrowe włosy najważniejsza jest różnorodność. Dieta powinna być zbilansowana, czyli powinny znaleźć się w niej różne składniki odżywcze, których źródłem są: owoce, warzywa, chude mięso, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, orzechy, tłuste ryby oraz niskotłuszczowy nabiał. Jeśli planujesz szybko schudnąć, pamiętaj, że niedobór składników odżywczych może odbić się na twoich włosach. Diety niskokaloryczne są zwykle ubogie w kwasy tłuszczowe omega-3, cynk i witaminę A. Te właśnie składniki odżywcze są ważne dla zdrowia włosów. Drastyczne ograniczenie ilości kalorii może doprowadzić nawet do utraty włosów, ponieważ zaburza cykl wzrostu włosa. Także zrzucenie kilku kilogramów w krótkim czasie może zakłócić normalny rytm rozwoju włosów. Jest to, na szczęście, tymczasowy problem, który łatwo można rozwiązać poprzez powrót do właściwego odżywiania się.